Comunicat de presă – Informare pentru comunitate

COMUNICAT DE PRESĂ

Tîrgu Mureș la

13 august 2015

 

Acționarul Azomureș, compania elvețiană Ameropa, și echipa de conducere executivă a Azomureș respectă dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima un punct de vedere asupra unei situații din comunitatea sa. Acționarul Azomureș este la curent cu activitatea de pe platforma de la Tîrgu Mureș și asigură, din nou, populația și autoritățile locale că respectă planul de conformare impus de autoritățile române pentru a pregăti instalațiile din Azomureș momentului 1 ianuarie 2016, când se vor aplica norme mai stricte de protecție a mediului înconjurător.

Încă din primăvara anului 2012, atunci când a primit din partea statului român, prin intermediul unei autorizații de funcționare, garanția că are timpul necesar pentru a moderniza instalațiile de la Tîrgu Mureș, Ameropa a dat startul celui mai amplu program de investiții din ultimii 30 de ani.

Peste 240 de milioane de Euro au fost alocate și s-au făcut de atunci pași foarte importanți, iar planul de conformare impus de autoritățile de mediu este respectat cu strictețe. Verificările periodice ale autorităților competente au scos în evidență progresele realizate. Din păcate, anumite promisiuni ce nu au fost onorate în timpul în care Azomureș a avut alți acționari, nu ne oferă acum credibilitatea necesară din partea populației că lucrurile chiar se pot schimba. Efectele acestor investiții se va resimți odată cu punerea în funcțiune a instalațiilor.

Se depun în acest moment toate eforturile ca actualele capacități industriale nemodernizate să funcționeze în limitele autorizației integrate de mediu, singurele inadvertențe în operare fiind, și acelea ocazional, depășiri ale emisiilor de amoniac în  vecinătate a platformei.

Până la sfârșitul anului, în etape, noile facilități industriale vor fi puse în funcțiune, astfel că activitatea Azomureș va putea continua în condiții de siguranță pentru mediul înconjurător și după 1 ianuarie 2016.

Și va asigura condițiile economice de siguranță pentru comunitatea din Tîrgu Mureș în anii următori. Dar și pentru economia autohtonă prin faptul că fermierii români vor avea la dispoziție îngrășăminte minerale de calitate, la prețuri decente, ce se pot traduce în recolte bogate, transformate apoi în produse alimentare pentru români, implicit pentru tîrgumureșeni.

 

                                                                           Biroul de presă Azomureș