PRODUCĂTOR DE

ÎNGRĂȘĂMINTE

MINERALE

PENTRU AGRICULTURĂ

AzoMureș

viziune

​Să devenim compania cea mai dinamică din regiune, propulsaţi de siguranţă şi calitate, în timp ce construim parteneriate solide pentru viitor.

AzoMureș

misiune

Să fim echipa profesionistă care produce fertilizanți de calitate și îi furnizează fermierilor din întreaga lume, folosim tehnologii sigure şi eficiente, acționăm responsabil față de mediu și parteneri.

AzoMureș

valori

​• Pasiune - Forţa care ne propulsează
Excelenţă - În tot ceea ce facem
Responsabilitate - Ne pasă de comunitatea în care trăim, de mediu şi de noi
Încredere - Transparenţă, deschidere, integritate
Suntem mai mult decât o echipă. ECHIPA +

AzoMureș

Fondată in 1948, compania Ameropa este o companie elvețiană cu capital privat, cu expunere internațională pe piața agricolă. Produce și comercializează îngrășăminte și cereale și este parte din lanțul de distribuție agricolă al cărui obiectiv este asigurarea hranei pentru populația lumii.

Sediul Ameropa se află la Binningen, Elveţia, în apropiere de Basel, iar birouri regionale există pe cinci continente. În prezent, Ameropa deține birouri, filiale sau active în 31 de țări din întreaga lume.

CARIERĂ ÎN

AZOMUREȘ

NOUTĂȚI

Fertilizers Europe salută rezultatul dezbaterii de astăzi a Parlamentului European și decizia Comisiei Europene de a concepe o strategie UE privind îngrășămintele, pentru a asigura autonomia strategică europeană, pentru a stimula creșterea verde a industriei interne a îngrășămintelor, pentru a promova stabilitatea economică pentru fermierii europeni și securitatea alimentară pentru întreaga societate.

După aproape 5 ani de activitate în Azomureș, Harri Kiiski a demisionat din funcția de Director General, din motive personale. Harri Kiiski a asigurat conducerea companiei într-o perioadă fără precedent în istoria Azomureș, în timpul pandemiei de Covid și, mai recent, în timpul crizei energetice aflate încă în curs de desfășurare.

Criza energetică de la nivel European determină managementul Azomureș, singurul  producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de  măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele  luni.  

Piața europeană a gazelor naturale a înregistrat o creștere bruscă a prețului. În ultimele zile prețurile au urcat de la 80 Euro Mwh la 125 – 130 Euro Mwh. Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanțul de transport al gazelor și operațiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creștere a prețului.

ZIUA PORȚILOR DESCHISE este un eveniment care se înscrie în acțiunile dedicate aniversării a 60 de ani de la înființarea platformei Azomureș, lider național și regional în industria fertilizanților pentru agricultură.

Au trecut 4 luni de la decizia de a opri temporar producția de îngrășăminte, pe 17 decembrie 2021, în contextul volatilității pieței gazelor naturale. La momentul respectiv, piața gazelor naturale atingea niveluri record, ceea ce făcea imposibilă producția de îngrășăminte la prețuri accesibile, nu doar pentru Azomureș, ci și pentru multe alte fabrici din UE care s-au oprit în aceeași perioadă.

Datorită generozității colegilor noștri din Elveția și România, împreună cu contribuțiile Ameropa Marketing & Sales AG (AMS) și Fundația Ameropa, 180.000 de CHF vor fi folosiți pentru ajutorarea familiilor care au avut de suferit în urma războiului din Ucraina.

Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor și companiilor mari consumatoare de energie, așa cum este industria fertilizanților.

Azomureș, în parteneriat cu revista Profitul Agricol, a organizat miercuri, 9 martie 2022, o masă rotundă cu tema “Securitatea alimentară și implicațiile războiului din Ucraina pentru România și Europa”.

Azomures își continuă angajamentul față de siguranță. Parte a programului auditat - Product Stewardship al Fertilizers Europe - Azomureș își extinde sistemul de management al siguranței pentru a include standardul ISO 45001.

Din 6 decembrie, când Azomures a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ. Spre comparație, pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh.

Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, anunță că se confruntă cu o situație excepțională din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică. Acest lucru determină începerea pregătirilor pentru oprirea temporară a activităților de producție.

În cadrul evenimentului „Energia în priză” organizat la București de ziarul Bursa, directorul general al Azomureș, Harri Kiiski a prezentat câteva dintre soluțiile identificate pentru reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă, în contextul programului Green Deal al Comisiei Europene.

Comisia internă care a investigat cauza avariei tehnice din data de 7 iulie 2021 de la una dintre instalațiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomureș a finalizat prima etapă a raportului.

Echipa de investigare a Azomureș, împreună cu autoritățile IGSU București, ISU Mureș, Garda de Mediu Mureș, APM Mureș, IPJ Mureș și ITM Mureș, confirmă că evenimentul de astăzi a fost generat de cedarea unei porțiunii de sub sudura unei conducte.

Situația pe platforma Azomureș s-a stabilizat la scurt timp după ce s-a produs un incident în timpul nopții. Compania a început o anchetă internă.

Azomureș încheie revizia tehnică parțială a instalațiilor, parte din programul multi-anual de investiții.

Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans a discutat astăzi cu directorul general al Azomureș, Harri Kiiski, despre provocările acordului Green Deal pentru industria europeană a îngrășămintelor agricole.

Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, va demara la începutul lunii iunie o nouă revizie tehnică a instalațiilor de pe platforma de producție. 

Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a început colaborarea cu Fundația Colecția Familiei Regale a României și cu Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP) în vederea susținerii proiectelor de amenajare peisagistică de pe domeniile deținute de Familia Regală a României.

Azomureș și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență, au prezentat de Ziua Protecției Civile cel mai recent material de informare în domeniul depozitării și utilizării în siguranță a îngrășămintelor pentru agricultură.

Compania a conceput acest material pentru a informa comunitatea locală despre activității care se derulează pe platforma Azomureș, despre riscurile ce pot apărea într-o situație de urgență și despre măsurile ce pot fi luate de cetățeni în astfel de cazuri. Materialul informativ sub forma unei broșuri, este realizat în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș.

Azomureș va derula în perioada 12 ianuarie – 15 decembrie 2021 proiectul - Creșterea eficienței energetice a motoarelor în cadrul planului Azomureș de eficiență energetică și schimbări climatice - cod SMIS: RO-ENERGY-0022, susținut printr-un grant din Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin intermediul EEA GRANT Norway 2014-2021, în cadrul programului Innovation Norway, valoarea grantului fiind de 601.000 Euro.

Azomureș și-a reluat, în condiții normale, activitățile de producție a îngrășămintelor pentru agricultură. Instalațiile de pe platforma Azomureș funcționează la parametri normali după incidentul de vineri, 8 ianuarie 2021, când o pană în rețeaua națională de transport a energiei electrice a afectat mai multe județe din nord-vestul României.

Azomureș a semnat cu E.ON Energie România un contract pentru predarea la cheie a unei centrale electrice noi care va folosi ca materie primă aburul rezidual generat de activitatea combinatului. Noua centrală electrică va genera 5 % din consumul anual de energie electrică al platformei industriale și va scădea costurile cu energia ale Azomureș cu 4 %.

​„Combinatul de îngrășăminte azotoase” a fost denumirea sub care a fost înființată, la 1 decembrie 1962, actuala companie Azomureș. S-au pus atunci bazele uneia dintre cele mai moderne platforme chimice, ce a devenit în scurt timp și unul dintre cei mai mari exportatori de îngrășăminte din România.

​Azomureș a prezentat autorităților cu atribuții în domeniul monitorizării platformei concluziile celui mai recent studiu de zgomot realizat în Târgu Mureș, în zona de nord-vest a orașului.

​Azomureș a finalizat recent seria de întâlniri pe care le-a avut cu persoanele publice care s-au înscris în cursa electorală pentru Primăria Târgu Mureș și care au acceptat invitația managementului.

​Anunțul a fost făcut în cadrul galei Romanian CSR Awards, desfășurată în sistem online din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Coronavirus.

​Azomureș își menține certificarea în domeniul Managementul Responsabil al Produselor/ Product Stewardship.

​Azomureș anunță finalizarea lucrărilor din cadrul reviziei tehnice parțiale și începerea procesului de repornire a instalațiilor, implicit reluarea producției de îngrășăminte la capacități normale.

​Azomureș contribuie financiar la achiziția unui echipament complet pentru efectuarea testelor de depistare a noilor cazuri de Coronavirus.

​În contextul deciziilor anunțate de autoritățile române cu privire la măsurile de prevenție în cazul infecțiilor cu Coronavirus, Azomureș a luat o serie de măsuri suplimentare, specifice activității companiei.

​Azomureș anunță începerea, la 1 martie, a lucrărilor tehnice din cadrul reviziei generale 2020. OUG 114/2018 care a determinat creșterea nejustificată a prețului la principala materie primă, gazul metan, și dereglări în calendarul de livrare a gazelor, creează în continuare condiții nefavorabile pentru continuarea activității de producție.

​Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dl. Adrian Nechita Oros, a vizitat combinatul Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. La această vizită a participat și Prefectul județului Mureș, doamna Mara Togănel.

Azomureș anunță numirea unui nou CEO în persoana domnului Harri Kiiski, în timp ce domnul Mihai Aniței va prelua poziția de Country Manager Ameropa România, biroul său fiind localizat în București, la Ameropa Romania Services. Ambele numiri intră în vigoare la 1 ianuarie 2020.

AzoMureș

Ziua Mondială a Fertilizanților se celebrează pe data de 13 octombrie și are în prim plan
descoperirea acum 100 de ani a principiului Haber – Bosch de sintetizare a amoniacului din atmosferă.

AzoMureș

Instalațiile de producere a îngrășămintelor pentru agricultură au intrat în programul de oprire planificată (revizie generală) la sfârșitul lunii mai 2019, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanță planificate. 

AzoMureș

În 2019, revizia generală este programată să se desfășoare în luna iunie, cea anterioară realizându-se în vara anului 2017. 

AzoMureș

Producem fertilizanți bazându-ne activitățile pe elemente ale fizicii și chimiei, ale științei, dar în același timp punem pasiune în ceea ce facem și reușim să rămânem mereu aproape de oameni.

Folosite responsabil, produsele noastre aduc beneficii pentru milioane de oameni, ceea ce ne determină să credem că misiunea noastră nu este în zadar.

Azomureș își asumă responsabilitatea de a deveni un partener al comunității locale prin susținerea unor proiecte în domenii cheie: educație, cultură, sănătate, social, mediu și sport, menite să ajute la dezvoltarea unei societăți mai bune și a unui mediu mai curat.

Furnizor de gaze naturale

Azomureș deține licența de furnizare gaze naturale nr.1907/2013, valabilă până la data de 31.12.2030.

Descarcă raportul pentru anul 2017, 2018, 2019, 2020 .

Descarcă Anexe raportări Ordin 16/2015 pentru anul 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 .

EXCELENȚĂ

AzoMureș
AzoMureș
AzoMureș

contact

Str. Gheorghe Doja nr. 300

Tîrgu Mureș 540237

Mureș ROMÂNIA


E: office@azomures.com


T: 0040 265 253.700

F: 0040 265 252.627

F: 0040 265 252.706

© 2021 Azomureș. All rights reserved.     Intranet

AzoMureș