Comunicat de presă Fertilizers Europe

Bruxelles, 6 octombrie 2022

Fertilizers Europe salută rezultatul dezbaterii de astăzi a Parlamentului European și decizia Comisiei Europene de a concepe o strategie UE privind îngrășămintele, pentru a asigura autonomia strategică europeană, pentru a stimula creșterea verde a industriei interne a îngrășămintelor, pentru a promova stabilitatea economică pentru fermierii europeni și securitatea alimentară pentru întreaga societate.

La 6 octombrie 2022, plenul Parlamentului European a organizat o dezbatere cu comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski asupra necesității de a concepe o strategie privind îngrășămintele pentru Europa. Comisia a anunțat ca va comunica în viitor o strategie integrată pentru îngrășăminte.

„Salutăm faptul că Comisia Europeană și Parlamentul European au recunoscut criza cu care se confruntă această industrie și importanța asigurării unui acces continuu și a unor costuri accesibile pentru gaz. Cu 50% din producția alimentară bazându-se pe îngrășăminte minerale, industria este un actor crucial și este conștientă de responsabilitatea sa de a furniza culturilor nutrienții necesari pentru producții de înaltă calitate. Trebuie să lucrăm împreună pentru a asigura rezistența și puterea sectorului intern al îngrășămintelor: UE nu își poate permite să devină pe deplin dependentă de importurile de îngrășăminte și, astfel, să compromită securitatea alimentară”, a declarat Jacob Hansen, director general al Fertilizers Europe. Cu producția europeană de amoniac redusă ci 70%, disponibilitatea îngrășămintelor este și ea redusă, cu efecte negative directe asupra securității alimentare europene și asupra altor produselor importante legate de producția de amoniac, cum ar fi AdBlue și CO2.

„Este necesară o strategie robustă pentru a obține o fertilizare echilibrată a solurilor europene. Îngrășămintele minerale și cele organice sunt complementare între ele. Industria se angajează să ofere fermierilor sprijinul de care au nevoie pentru a obține o eficiență mai bună în utilizarea nutrienților. Strategia viitoare va trebui să trateze fertilizarea ca o abordare holistică”, a declarat Hansen.

El a adăugat în continuare „Industria noastră și-a început deja calea spre decarbonizare cu mai multe proiecte începute sau anunțate în toată Europa. Sprijinirea producției de amoniac verde și de îngrășăminte cu emisii scăzute de carbon nu numai că va reduce amprenta sectorului, ci va juca un rol crucial în reducerea dependenței de gazul și materiile prime rusești. Industria europeană a îngrășămintelor se angajează să atingă obiectivele de tranziție ecologică. Încurajăm Comisia să ofere sprijin adecvat industriei pentru a-și continua tranziția".

Cu privire la posibilitatea ridicării măsurilor antidumping, insinuată ca o soluție de unii deputați europeni, Hansen a remarcat: „M-am bucurat să aud că Comisia împărtășește preocupările noastre. Ridicarea taxelor antidumping nu ar face decât să pericliteze capacitatea industriei europene de a se repune pe picioare și ar putea fii Calul Troian pentru o altă dependență”.

AzoMureș
AzoMureș
AzoMureș

contact

Str. Gheorghe Doja nr. 300

Tîrgu Mureș 540237

Mureș ROMÂNIA


E: office@azomures.com


T: 0040 265 253.700

F: 0040 265 252.627

F: 0040 265 252.706

© 2021 Azomureș. All rights reserved.     Intranet

AzoMureș