Azomureș este principalul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, parte din grupul elvețian Ameropa din 2012.

Platforma industrială este situată în Târgu Mureș și se întinde pe o suprafață de 100 de hectare. Cuprinde un complex de instalații de producere a îngrășămintelor pentru agricultură - NPK, azotat de amoniu, nitrocalcar, uree granulată – și a unor produse industriale – melamină, uree tehnică, apă amoniacală, acid azotic și altele.

Capacitatea anuală de producție este de 1,8 milioane de tone de îngrășăminte, 75% din producție fiind livrată în piața locală, către distribuitori din România. Piața regională – Serbia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina – reprezintă câteva dintre opțiunile pentru export, la fel și țări de pe alte continente.

  • 1962 - Începe construcția Combinatului de îngrășăminte azotoase Tg. Mureș
  • 1966-1968 - Punerea în funcțiune a primelor instalații de amoniac, acid azotic și azotat de amoniu
  • 1974-1978 - Modernizarea instalațiilor ezistente și construirea instalațiilor de NPK și uree
  • 1980-1981 - Construirea instalației de melamină
  • 1990 - Combinatul chimic devine societate pe acțiuni
  • 1997 - Privatizarea Azomureș SA – acționar majoritar Transworld Fertilizers Holding Luxembourg
  • 2012 - Ameropa Holding achiziționează pachetul majoritar de acțiuni al Azomureș
  • 2012-2016 - Modernizarea instalațiilor de amoniac, conversia instalației de uree pentru producția de uree granulată, instalarea echipamentelor de reducere a emisiilor la azotat de amoniu, NPK și uree, în conformitate cu reglementările europene

Grupul elvețian Ameropa a fost fondat în 1948 și este specializat în comerțul cu cereale și îngrășăminte. La ora actuală, compania este prezentă în 31 de țări și tranzacționează anual 16 milioane de tone de cereale și 16 milioane de tone de îngrășăminte din care 8 milioane de tone de uree.

În Romania, grupul Ameropa este prezent prin Azomureș, operatorul portuar Chimpex din Constanța și distribuitorii Ameropa Grains (Constanța), Promat (Satu Mare) și Agroind (Bihor).